Bojite li se odgajati svoje dijete?

Na što vas asocira riječ odgoj? Ono na što prvo pomislite dio je vašeg uvjerenja o odgoju. Ako ste pomislili na strogost, hladnoću, rigidnost ili pak toplinu, ljubav, nježan dodir – sve su to dijelovi vašeg uvjerenja o odgoju. Iako su dijelovi vašeg uvjerenja, možete biti u otporu prema njima. Ako vas odgoj asocira na strogoću, a ne slažete se s time – u otporu ste, no nekako sve što radite je u skladu s uvjerenjem odnosno otporom o uvjerenju.

Kako bih razjasnila, dat ću jedan primjer. Mislite da je odgoj težak i zahtjevan posao. Sama ta činjenica stvara vam teret i jednu sliku o odgoju koja svjesno ili podsvjesno utječe na vaša ponašanja, odluke. Svaki razvojni izazov s kojim se susrećete u vama vjerojatno izaziva neku vrstu stresa i samim time uzrokuje određena ponašanja. Bilo da primjenjujete određene metode ili ne primjenjujete nijednu- vaši osjećaji su i dalje u skladu s temeljnim uvjerenjem!

Uvjerenja koja imate mogu biti naslijeđena, stečena, formirana pod utjecajem okoline. Dobra vijest je da ih možete promijeniti ako vam ne služe i ako ih želite promijeniti. Stečena uvjerenja utječu na naše ponašanje, a ponašanje uvjetovano tuđim uvjerenjem s kojim se ne slažemo dovodi do frustrirajućeg i zahtjevnog procesa. Moje uvjerenje o odgoju je da je to nelinearan proces (krivudav) pun svakodnevnih izazova koji su nam dani kako bismo postali bolja osoba i odgojili prekrasnu osobu!

Postavivši prvotno navedeno pitanje na društvenim mrežama, odgovori koje sam dobila bili su slični. Naginjali su ka uvjerenjima prema kojima odgoj čak i podsjeća na neke traume iz djetinjstva. Potom su uvjerenja bila kako je to hladan i rigidan proces. Bojite li se stoga odgajati djecu? Jer ne znate kako, jer im ne želite priuštiti traume kakve i sami imate? Bojite li se odgajati djecu kako im se ne biste zamjerili i kako se ne biste suočili s njihovim burnim emocijama?

A što kad bih vam prenijela dio svog uvjerenja i opisala vam odgoj kao jedan proces pun ljubavi i topline.… Ono što primjećujem u suvremenom odgoju je nedjelovanje u odgojnom smislu. Često se odgoj kao i uspostava autoriteta te postavljanje granica povezuju sa strogoćom, vikanjem, kažnjavanjem, zabranama! Odgoj uopće ne mora biti takav niti je poželjno da bude. S druge strane, odgojno nedjelovanje se može poistovjetiti sa zanemarivanjem djeteta! Vjerujem kako svaki roditelj daje sve od sebe svom djetetu te mu daje svu ljubav i toplinu koju može (na sebi svojstven način). Također vjerujem kako je današnjim roditeljima važno i to da djeca imaju što više igračaka, odjeće, aktivnosti! Isto toliko je važno da se djeca odgajaju i da imaju pravila i granice!

Prema definiciji pod pojmom odgoj (izvor: Hrvatska enciklopedija) podrazumijeva se proces izgrađivanja, razvijanja i oblikovanja čovjeka u njegovim ljudskim odlikama. Navodim samo dio definicije kako bih istaknula istinsku smisao i vrijednost pravog odgoja u odnosu na individualna uvjerenja o odgoju. Kao što vidite, nigdje ni riječi o procesima poput kažnjavanja, vikanja, hladnoće….

O samom odgoju i njegovim konceptima će biti još riječi u daljnjim člancima. Dotad, razmislite koja uvjerenja o odgoju imate, odakle vam ta uvjerenja i služe li vam (i vama i vašem djetetu). Ako je vaše uvjerenje da odgoj podrazumijeva kazne, vikanje i slično, a vi to izbjegavate, možda izbjegavate ikakvo odgojno djelovanje. U jednom trenutku ćete ipak primijeniti neku od prethodno spomenutih metoda jer jedino to znate (pod utjecajem svog uvjerenja), jer ste postali dio svog uvjerenja i jer ste shvatili da ipak nešto trebate učiniti. Jedino što kao roditelj trebate je shvatiti da ste vi najvažnija uloga u životu djeteta, vi ste mu najvažnija osoba na svijetu, vi oblikujete svoje dijete u osobu i na tome vam je zahvalno i bit će zahvalno! Radite na osvještavanju uvjerenja i promjeni ukoliko je potrebno kako biste mogli primjereno djelovati! Odgoj je prekrasan proces, odgoj je proces koji povezuje roditelja i dijete!

Daria Antonović

Objavio razvojbeztabua

Odgojiteljica, NLP master i coach, life coach, mindfulness trener, Positive discipline parents educator

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: