Tabu tema: Kako se odgaja dijete

Dijete je na putu i što sad??? Kako ga odgojiti? Što s njime?

“Ne želim imati “razmaženo” dijete!”. “Moje dijete se sigurno neće tako i tako ponašati!”. “Moje dijete će imati sve što poželi!” “Moje dijete će od malena sudjelovati u kućanskim poslovima!”. “Moje dijete neće imati nikakve obveze, ima vremena u životu!”.

Barem okvirno, svi su unaprijed donijeli odluku kako žele da im se dijete (ne) ponaša. Kako to postići i je li to ispravno je puno veći izazov od bazičnog mišljenja o tome kako bi to trebalo izgledati. Slijede bezbrojna pitanja svojim roditeljima, a umiješaju se i partnerovi roditelji. Potom slijede pitanja prijateljicama i prijateljima koji već imaju dijete, analizira se svaki njihov postupak. Oni malo napredniji imaju i notes u koji to sve vjerno zapisuju. Potom se analizira od koga koji savjet preuzeti, koji je u skladu s našim (vašim) uvjerenjem.

Stigne dijete/djeca, a vi ni ne stignete do notesa. Pokušavate primijeniti bilo koje od onih pravila koja su vam se u onom trenutku svidjela i kojih se sjećate. Ne funkcionira, pokušavate iznova, krećete u novu potragu za savjetima, no i dalje ne postižete ono što želite…

Ljudi, roditeljstvo je najteža životna uloga koju ste sami odabrali i prvo na to morate biti ponosni! Sljedeće na što morate biti ponosni je trenutak kad ste shvatili da univerzalnog recepta za odgoj nema i da je svako dijete posebna prekrasna individua s kojom morate pronaći zajednički jezik da bi izašlo na pravi put! 

Objavio razvojbeztabua

Odgojiteljica, NLP master i coach, life coach, mindfulness trener, Positive discipline parents educator

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: