Odgovornost: istina ili mit?

Biste li rekli za sebe da ste odgovorna osoba? Vjerujem  velika većina bi. Ako bih preformulirala pitanje – prema kome / prema čemu se ponašate odgovorno i prema kome se osjećate odgovornim? Osjećate li se odgovornim za svoj život / posao / sebe / djecu / partnera / članove obitelji / prijatelje? Kako se očituje vaša odgovornost, kakva su vaša ponašanja?

Pokušajte napisati u stupce i analizirati kako i za koga / za što ste odgovorni, analizirati za koga / za što ste najodgovorniji i provjeriti je li to u skladu s vašim osjećajem. Pokušajte pisati svaki dan tjedan dana. Ne morate zapisati koliko vremena izdvojite za koju odgovornost, jer je normalno biti na poslu osam sati, što je možda više od ostalih aktivnosti. U tom poslu također možete čitati knjigu osam sati, razgovarati s kolegama ili možda stvarno odgovorno završiti svih osam sati. S druge strane, kvalitetan sat sa djetetom ispunjen aktivnostima koje vaše dijete trebaju je izuzetno odgovorno ponašanje.

Na primjer, najodgovornija sam u području rada (dolazim na vrijeme, ako je potrebno dolazim ranije, odlazim kasnije, trudim se sve raditi na vrijeme, ponekad se vratim kući s poslom …), Ja sam malo manje odgovorna prema domaćinstvu. Uvijek mislim da ima vremena za pranje zavjesa, usisavanje (maksimalno to produljujem i odgađam). 

Smatrate se odgovornom osobom, ali niste podjednako odgovorni na svim poljima. To je u redu i normalno. Da ste jednako odgovorni u svemu, vaš bi dan vjerojatno trajao 100 sati i vi biste bili roboti. Važno je biti odgovoran za ono što želite biti, a ako niste,   počnite to polako mijenjati, živjeti u skladu sa sobom. Također, nije uvijek važno koliko vremena uložite, već kako ga uložite. Ovo pišem zato što želim da postanete svjesni onoga što vam je na prvom mjestu u  životu i da li ste dovoljno odgovorni za to. Ako vam je posao na prvom mjestu, vjerujem da ga nosite i kući. Ako vam je kućanstvo na prvom mjestu, vjerujem da se tome najviše posvetite. Ako vam je na prvom mjestu zdravlje, sigurno jedete izuzetno zdravo i puno vježbate. Gdje su vam djeca, ali iskreno (za sebe naravno)? Znam da su na prvom. Ali … jesu li na prvom mjestu i prema popisu odgovornosti koje stvarno realizirate, a ne samo zamislite da realizirate? I ne uključujte stvari poput “Kuham ručak da dijete ima nešto za jelo”, “Pospremim, radim i zarađujem” na taj popis. Na popis odgovornosti prema djetetu upišite stvari poput aktivnosti koje provodite s djetetom, vremena koje provodite isključivo s djetetom i slično (čitanje, crtanje, igranje, izleti, šetnje, vožnja biciklom, odlazak na plažu .. )., Gdje je vaše dijete prema popisu?

Normalno je da morate ići na posao, normalno je da se morate posvetiti kućanstvu, ali  posvećujete li se jednako i djetetu? Na plaži ste s djetetom, na odmoru ste. Netko vas zove zbog posla. Stupite u kontakt ili se nastaviti igrati s djetetom? Prema kome ste odgovorniji u toj situaciji? Vaše dijete je nervozno / tužno / želi se igrati / družiti / grliti se s vama. Upravo ste namjeravali oprati kupaonicu. Prema kome/čemu ste odgovorniji? Vrijeme je za vaš trening. Prijateljica vašeg djeteta je upravo rekla da se više nikada neće družiti s njim. Naravno, ovo je najveća tragedija za vaše dijete.Idete li na trening ili ostajete s djetetom?

Ne sugeriram da se svijet mora zaustaviti jer imate dijete ili da svaka minuta vašeg dana mora uključivati ​​interakciju s djetetom. Razmislite samo koliko ste odgovorni prema kome / čemu i želite li da tako i ostane. 

Objavio razvojbeztabua

Odgojiteljica, NLP master i coach, life coach, mindfulness trener, Positive discipline parents educator

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: