Formule za uspjeh

Kakve veze roditeljstvo ima s matematikom? Nikada mi nije bilo jasno što je nejasno u matematici. Dobivate formulu, kratko objašnjenje i u tri skoka zadatak je riješen.

Trebalo mi je dugo vremena da shvatim da to nije slučaj sa svima nama, a situacija je ista s gotovo svim u životu. To možemo usporediti s receptom za jelo. Svi čitamo istu stvar, pogledamo upute, ali sigurna sam da to ne djeluje na sve podjednako. Svi ćete pročitati iste riječi u ovom članku, ali ćete to doživjeti na svoj način. Zato uvijek ponavljam da ne postoji niti jedan recept za roditeljstvo, ne postoje upute koje bi dovele do savršenstva kojem težite.

Vratimo se matematici. Dan je za novu lekciju matematike (stigla je nova faza u djetetovom razvoju). Profesor (stručnjak za razvoj) kratko vam teorijski objašnjava o čemu se radi i započinje pisati formulu s određenim uputama. Što je sljedeće? – Postupak! Jedinstven i neponovljiv postupak koji samo vi možete objasniti. Postoji nekoliko mogućih ishoda:

1. Prije nego što profesor dođe do kraja, već ste razumjeli koncept i rješavate treći zadatak u nizu.

2. Pažljivo slijedite upute, analizirate formulu, dio po dio. Sve vam je jasno i sljedeći zadatak uspijevate riješiti slijedeći zadanu formulu.

3. Sve vam je jasno, ali još niste savladali dio u sredini formule u posljednjoj lekciji (fazi), pa se prvo morate vratiti njemu da biste mogli riješiti taj zadatak.

4. Sve vam je jasno, ali radite nešto pogrešno u procesu i nemate pojma što.

5. Uopće vam nije jasno što su ta slova u formuli, što vam je sada potrebno i zašto se ne možete vratiti zadacima tipa 2 + 2 * 2.

6. Posebna vrsta ljudi – takozvani prepisivači. Ništa vam nije jasno, ali nemate volju da na taj način obavljate postupak, pa kopirate od nekoga za koga ste procijenili da je dobar.  Važno vam je samo da primijenite nešto za što ni sami ne znate što i kako. Bavite se rezultatom kako biste zadovoljili kriterije, a postupak za vas nije bitan.

Sada pokušajte primijeniti ono što je napisano prije na sve što čitate o odgoju i razvoju djeteta. Morate čitati, morate biti informirani, ali i pokušati primijeniti ono što vama i vašem djetetu odgovara. Možete metode “kopirati” od prijatelja, ali dobivate li uvijek iste rezultate? Normalno je da svi shvaćamo drugačije, da ne razumijemo svi jednako, a normalno je i pitati stručnjake. To nije znak neznanja ili slabosti ili neuspjeha. To je znak da vam je stalo i da želite najbolje za sebe i svoje dijete. Čitajte, ali i pitajte, komentirajte!

Primjer iz osobnog života:

Pohađam brojne edukacije za roditelje i stručnjake za razvoj, odgoj i obrazovanje. Često susrećem roditelje koji dolaze jer žele nešto poboljšati, vide da nešto ne ide dobro, žele potvrdu da rade sve kako treba …. Nije važno zašto dolaze. Sama činjenica da su oni tu i da otvoreno razgovaraju o tome koliko im je važna uloga roditelja, koliko im je važan proces odgajanja djeteta … Svaki put mi izmami suze na oči i izazove divljenje. Oni čine svoju najvažniju ulogu u životu još važnijom, a neizmjerna snaga je u tome što su se spremni otvoriti drugima i priznati da …. (ovo ostavljam svakome od vas na tumačenje).

Okruženje povjerenja

Kao roditelji, naravno da želite da vam dijete uvijek govori istinu i da budete upoznati s većinom njegovih aktivnosti tijekom odrastanja. Želite imati povjerenje u svoje dijete i želite da vaše dijete ima povjerenja u vas. Često čujem da roditelji žele biti prijatelji sa svojim djetetom. Vjerujte mi, povjerenje se može izgraditi i postavljanjem granica.

Kada je u pitanju povjerenje, kao i kod odraslih, da biste ga dobili, morate ga i dati. Krenimo od vaše iskrenosti prema djetetu. Vrlo važno pravilo svake komunikacije s djetetom je: “Nikad ne lažite dijete, nikad!” Nemojte djetetu obećavati ono što unaprijed znate da nećete ispuniti, a samo da biste ga smirili u određenoj situaciji.

 Na primjer, u ranijoj dobi dijete ne želi spavati , a obećate mu da će, ako ode spavati, sutra ići na dugo planirano putovanje. Nemojte to raditi ako to stvarno ne mislite. Koliko god vam se čini da je dijete “malo” i ne razumije – itekako razumije i dobro pamti.  Dijete školske dobi ne želi učiti, a obećate mu novi mobitel ako počne učiti i popravi ocjene (bit će govora o nagradama), ali to uopće ne namjeravate učiniti. Ne, to nije situacija koju će dijete zaboraviti, kao što se možda nadate i vjerujte, loše će utjecati na njega.

  Što je s djetetovom iskrenošću prema vama? Djeca skrivaju ili preoblikuju istinu ako žive u okruženju u kojem se istina ne cijeni. Uz to, djeca ne govore istinu kad misle da ju ne bi smjeli izreći. To je zato što misle da vas trebaju zaštititi ili vas ne žele ljutiti, rastužiti ili ne žele biti “kažnjeni”. Navest ću vam nekoliko primjera za gore navedeno. Vaše dijete u vrtiću ne želi jesti i vi više puta naglašavate da ste tužni zbog toga. Vaše dijete ne želi da budete tužni i reći će vam kako je jelo svaki put (srećom, u toj situaciji to možete provjeriti).Bilo bi dobro da svoju tugu ne povezujete s djetetovim ponašanjem (ne navodite tugu kao posljedicu djetetova ponašanja), već potražite uzrok takvog ponašanja i pokušajte ga riješiti. Nadalje, postoje situacije u kojima ste možda burno i negativno reagirali na djetetovo ponašanje. To također može izazvati situaciju u kojoj vam dijete prestane govoriti sve ili prestane govoriti istinu. Svojim negativnim komentarima i reakcijama na ponašanje vašeg djeteta ne izgrađujete povjerenje s djetetom, a samo ponašanje se neće promijeniti. U ranijoj dobi to može izgledati bezazlenije, ali kasnije dijete skriva  ocjene, prijatelje, simpatije….

Vi ste uzor djetetu, vi ste njegovi roditelji koje on uvijek želi zadovoljiti u svakoj situaciji i želi da budete sretni i ponosni na njega , da ga ne uspoređujete i ne kritizirate, a ne da ga kažnjavate zbog određenog ponašanja koje uopće ne zna zašto manifestira. Ne povezujte ponašanje svog djeteta s negativnim emocijama i uvijek slušajte dijete, strpljivo i s povjerenjem. Možda je ta loša ocjena rezultat nečega drugog na čemu možete raditi zajedno. Možda vaše dijete ne želi jesti u vrtiću, jer je za njega novo okruženje. Uvijek budite iskreni prema svom djetetu, poštujte ga i slušajte ga. Vjerujte svom djetetu kako bi vam moglo vjerovati! 

Objavio razvojbeztabua

Odgojiteljica, NLP master i coach, life coach, mindfulness trener, Positive discipline parents educator

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: