Faza “Proći će!”

Postoje situacije kada kao roditelji ispitujete je li sve u redu, radite li sve kako treba, je li ponašanje koje vaše dijete pokazuje u određenoj dobi u skladu s tom dobi, u skladu s razvojnom fazom vašeg djeteta, u skladu sa svim napisanim i nepisanim pravilima i zakonima dječjeg razvoja. Većinu vremena sve je u redu i sve radite kako treba, a dijete se razvija baš kako treba. To su takozvane normalne brige o roditeljstvu.

S druge strane, postoje situacije u kojima je sve još uvijek u redu, ali se razvojne faze mogu oduljiti te podrazumijevaju suradnju sa stručnjakom. Ako imate pitanja, ne oklijevajte pitati stručnjake oko vas ili šire. Ne prepuštajte djetetov razvoj slučajnosti, a posebno ne dopustite da se neke stvari izgube u fazi “proći će”.

Evo nekoliko primjera:

– Dijete je odavno prošlo dob kad je trebalo početi pričati. Tješi vas kako je to “proći će” faza negovorenja. Možda je faza, ali možda biste trebali to provjeriti.

– Dijete je izuzetno sramežljivo. Možda je u fazi “proći će”, a možda biste trebali razmisliti zašto je to tako.

– Dijete ne razumije jednostavne upute (a treba prema dobi). Možda je faza “proći će”, a možda biste to trebali shvatiti ozbiljnije.

– Dijete ima slab apetit. Možda je faza “proći će”, a možda je povezana s nečim drugim (djetetovo stanje, hrana koja mu smeta …).

Nije svako odstupanje znak upozorenja ili znak da nešto nije u redu. Neka odstupanja su zapravo samo “proći će” faza i uz malo dodatnog truda zaista prođu. No neke će faze proći, a neke će možda trebati razmotriti ozbiljnije. Nije lako uspostaviti ravnotežu između “stvaranja od buhe slona” i “pretvaranja da se to ne događa pa će nestati”. Slušajte svoje dijete, razgovarajte s ljudima koji su uključeni u odgoj djeteta, razgovarajte sa stručnjacima ako mislite da biste trebali. Uostalom, možete saznati da je vaše dijete nadareno na određenom području. Možda s vašim djetetom morate promijeniti / uskladiti način na koji komunicirate. Budite usklađeni s djetetom, pronađite jezik koji će razumjeti, pristup koji mu najviše odgovara. Zapamtite da je svako dijete jedinstveno i posebno i treba poseban i jedinstven pristup. Za to imate neke alate i resurse, a potražite one koji vam nedostaju. A što se tiče faze “proći će” – sve će proći, na vama je da odlučite kako. 

Objavio razvojbeztabua

Odgojiteljica, NLP master i coach, life coach, mindfulness trener, Positive discipline parents educator

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: