Čitanje

Jutro je. Doručak se jede. Sjedimo na svojim položajima i čekamo koju će knjigu mama otvoriti danas. Tada nije bilo toliko slikovnica i raznih sadržaja upitne kvalitete. Ponovo otvara moju najdražu Heidi. Čita, okreće stranice, pita nas je li nam jasno, provjerava sjećamo li se, razgovara s nama o svakom dijelu knjige. Nakon nekoliko dana, kad čitamo Heidi, idemo u knjižnicu kod tete Seke u potrazi za novom knjigom … Svako prelistavanje stranica knjige, posjete knjižnici vraćaju me u ona vremena, poput Proustovih kolačića.

Čitate li djeci? Vjerojatno uglavnom čitate djeci prije spavanja i to je vrlo lijep i kvalitetan običaj. No, u ovom članku bit će riječi o drugačijem čitanju – aktivnom čitanju tijekom dana.

Dok djeci čitate prije spavanja, namjera vam je umiriti se, ne diskutirati o sadržaju pročitanog, ne razgovarati o onome što ste pročitali. Barem ne biste trebali to raditi, ako je vaša namjera da dijete zaspi i umiri se.

Aktivno čitanje provodi se u vrijeme kada dijete nije umorno, kada je koncentracija na visokoj razini, kao i energija budnosti. Dakle, ne odmah nakon buđenja ili prije popodnevnog odmora.

Pa kako to “aktivno” čitate? Ovisno o dobi i razvojnim kompetencijama djeteta – uključite dijete u čitanje. To znači da ćete dijete mlađe dobi uključiti na jedan način, dok ćete nešto starije dijete uključiti na drugačiji način.

Navest ću nekoliko mogućnosti aktivnog čitanja na primjeru Crvenkapice (primjenjivo je na sve što pročitate). Prvo odaberite odgovarajuću, klasičnu verziju, jer danas postoji mnogo modificiranih, proširenih i skraćenih verzija. Nije svaka verzija istog naziva jednake kvalitete. Ako je dijete mlađe, objasnite zašto je takav naziv priče, a malo starije dijete slobodno pitajte što misli zašto takvo ime, na što se ta riječ odnosi. Razvijte njihovu sposobnost povezivanja, poznavanja jezika i sadržaja. Zato je važno pročitati prije za sebe kako biste mogli naglasiti određene dijelove, napraviti stanku u određenim dijelovima i uključiti dijete. Slobodno se zaustavite za vrijeme čitanja i pitajte dijete nakon što Crvenkapica uđe u šumu – što dijete misli da će se dogoditi. Potom to ponovite nakon susreta s vukom i pitajte dijete što misli o prethodno opisanom događaju. Nije potrebno često pauzirati kako se ne bi izgubio sam tijek čitanja. Ako primijetite da je dijete izgubilo pažnju napravite kratku, kratku pauzu i zainteresirajte ga za daljnji sadržaj. Ne čitajte monotono i tiho – to niti vas ne bi zanimalo. Pretjerano gestikuliranje može postati lakrdija, a vjerojatno želite postići efekt budnosti i znatiželje.Nakon čitanja pitajte dijete što misli o onome što je pročitano. Potaknite dijete da iskaže svoj doživljaj, dopustite da vam kaže kako mu se možda priča i ne sviđa te umjesto kritiziranja, radije porazgovarajte zašto je to tako. Probajte potaknuti dijete da izdvoji što mu je bilo najdraže te koju emociju je koji dio izazvao u njemu dok ste čitali (na primjer, je li se dijete bojalo vuka…). Nadalje, postavite pitanja o sadržaju na koji je odgovor da / ne (Je li Crvenkapica u košari imala cvijeće?). Slobodno postavite pitanja o sadržaju na koja postoji konkretan odgovor (Koga je Crvenkapica srela u šumi?) kako biste provjerili koliko je dijete bilo koncentrirano na koji dio sadržaja te pamti li detalje i koliko čestica uspijeva zapamtiti. Pokušajte zajedno prepričati sadržaj, analizirati slijed događaja.

Čitanje varira ovisno o dobi djeteta. Možete čitati i djetetu mlađem od tri godine – nikad nije prerano. Mlađoj djeci ćete čitati slikovnice, odnosno čitati s njima i imenovati slike. Nakon toga slijedi faza u kojoj prikažete jednostavne slike objekata koje dijete imenuje (pod uvjetom da su mu predmeti na slikama poznati). Postupno predstavite slikovnice s kraćim sadržajem i uključite dijete. Što je dijete starije, to je pisaniji sadržaj prošireniji i manje je ilustracija. Kad dođete do te faze, pokušajte djetetu čitati bez prikazivanja ilustracija kako biste potaknuli razvoj mašte.

Za kraj – čitajte djeci bez obzira imaju li 2 mjeseca, 2 godine, 6 godina ili 9 godina! Čitajte im najmanje jednom tjedno ako ne možete češće. Odaberite ono što čitate, pazite kako čitate i uključite svoje dijete! Bezbroj je koristi za čitanje djetetu. Prije svega, razvijate posebnu bliskost i povezanost. Gradite zajedno kulturu čitanja. Utječete direktno na djetetov razvoj rječnika, oblikovanje rečenica, razumijevanje i poznavanje jezika, razvoj mašte, divergentno razmišljanje, kritičko razmišljanje.

Objavio razvojbeztabua

Odgojiteljica, NLP master i coach, life coach, mindfulness trener, Positive discipline parents educator

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: